နာနတ္သီး စားေပးျခင္းရဲ႕ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးေတြ
ဒီအခ်ိန္ဆို နာနတ္သီးေပၚတဲ့ ရာသီမို႔ နာနတ္သီးေလးေတြ ေနရာအႏွံ႔လိုလို ေရာင္းခ်ေနတာ ေတြ႔ရပါတယ္။ နာနတ္သီးဟာ အရသာရွိၿပီး အဟာရဓာတ္ ျပည့္၀စြာ ပါ၀င္လို႔ လူႀကိဳက္မ်ားတဲ့ အသီးတစ္မ်ိဳးပါ။
နာနတ္သီးမွာ ပါ၀င္တဲ့ က်န္းမာေရးနဲ႔ ေဆးဖက္ဆိုင္ရာ အက်ိဳးေက်းဇူးေတြက အသက္ရႈလမ္းေၾကာင္းဆိုင္ရာ က်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစသလို၊ ေခ်ာင္းဆိုးျခင္း၊ အေအးမိျခင္းကိုလည္း သက္သာေစပါတယ္။ အစာေခ်စနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေစၿပီး ခ်ိဳေပမယ့္ ၀ိတ္မတက္ေစတဲ့ အသီးပါ။
အရိုးကို သန္မာေစသလို ခံတြင္း က်န္းမာေရးအတြက္လည္း ေကာင္းမြန္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ နာနတ္သီး စားေပးျခင္းရဲ့ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးေတြကို မွ်ေ၀ေပးရမယ္ ဆိုရင္ေတာ့..
ကိုယ္ခံအားစနစ္
နာနတ္သီး တစ္လံုးမွာ လူတစ္ေယာက္ အတြက္ တစ္ေန႔တာလံုးမွာ လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္ C ပမာဏၾကြယ္၀စြာ ပါ၀င္ပါတယ္။ ကိုယ္ခံအားစနစ္ကို ျမင့္တင္ေပးလို႔ သင့္ကို က်န္းမာသန္စြမ္း ေစပါတယ္။
အစာေခ်စနစ္
အမွ်င္ဓာတ္ေတြ ၾကြယ္၀စြာ ပါ၀င္လို႔ အစာေခ်စနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ နာနတ္သီးကိုစားေပးမယ္ ဆိုရင္ ၀မ္းခ်ဳပ္တာ၊ ၀မ္းေလွ်ာတာကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ အူလမ္းေၾကာင္းကို က်န္းမာေစၿပီး ေသြးဖိအားကိုလည္း ထိန္းထားေပးႏိုင္ပါတယ္။
ကင္ဆာကာကြယ္ေပးျခင္း
နာနတ္သီးမွာ ဗီတာမင္A, Beta Carotene, Bromelain စတဲ့ Antioxidant ေတြၾကြယ္၀စြာ ပါ၀င္ၿပီး မဂၢနီဆီယမ္ဓါတ္လည္း ၾကြယ္၀စြာ ပါ၀င္လို႔ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈကို ႀကိဳတင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ခံတြင္းကင္ဆာ၊ လည္ေခ်ာင္း ကင္ဆာနဲ႔ ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
အရိုးက်န္းမာေရး
ကယ္လ္ဆီယမ္ ဓာတ္ၾကြယ္၀စြာ ပါ၀င္လို႔ အရိုးကို က်န္းမာ ႀကံ့ခိုင္ေစပါတယ္။
ခံတြင္းက်န္းမာေရး
Antioxidant Compound ဓာတ္ေတြ ၾကြယ္၀စြာပါ၀င္ၿပီး ခံတြင္းကို သန္႔စင္ေပးလို႔ ခံတြင္းေရာဂါ အမ်ိဳးမ်ိးမွ ကင္းေ၀းေစပါတယ္။ သြားဖံုးကိုလည္း ခိုင္ခံ့ေစပါတယ္။
မ်က္လံုးက်န္းမာေရး
အျမင္အာရံု ဆိုတာ ကၽြန္မတို႔ လူသားေတြရဲ့ အေရးႀကီးဆံုး အဂၤါအစိတ္အပိုင္း တစ္ခုပါပဲ။ နာနတ္သီးဟာ အျမင္အာရံုကို ေကာင္းမြန္ေစၿပီး အသက္ႀကီးလို႔ ျဖစ္လာတဲ့ အျမင္အာရံု ေ၀၀ါးမႈကို ေႏွာင့္ေႏွးေစပါတယ္။ Beta Carotene ပါ၀င္လို႔ အျမင္အာရံု ဆိုင္ရာ ျပႆနာေတြကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
ေသြးဖိအား
နာနတ္သီးမွာ ပိုတက္ဆီယမ္ ၾကြယ္၀စြာ ပါ၀င္လို႔ ေသြးဖိအားမ်ားတဲ့ သူေတြ စားေပးႏိုင္တဲ့ အသီးပါပဲ။ ေသြးလည္ပတ္မႈကို ေကာင္းမြန္ေစၿပီး ေသြးေၾကာေလးေတြကို သက္ေသာင့္သက္သာ ျဖစ္ေစပါတယ္။
သိထားရမယ့္ အခ်က္ေလးေတြ
နာနတ္သီးကို စားမယ္ ဆိုရင္ေတာ့ ယားတတ္တဲ့ အဆူးေလးေတြကို ေသခ်ာဖယ္ၿပီး ဆားနဲ႔ အျပင္ပိုင္းကို လူးေပးၿပီး စားေပးမယ္ဆိုရင္ လွ်ာယားတာကိုလည္း သက္သာေစပါတယ္။ အလြန္အကၽြံစားရင္ လွ်ာေလာင္တာမ်ိဳးျဖစ္ေစလို႔ တခ်ိဳ႕ အရမ္း sensitive ျဖစ္တတ္တဲ့ သူေတြ ေလွ်ာ့စားေပးပါ။
ကိုယ္၀န္ရွိတဲ့ အမ်ိဳးသမီးေတြကေတာာ့ နာနတ္သီးကို ေရွာင္သင့္ပါတယ္။ Bromelain ပါ၀င္မႈ ျမင့္မားလို႔ အခန္႔မတင့္ရင္ ကိုယ္၀န္ကို ထိေစႏိုင္ပါတယ္။ အလြန္အကၽြံစားရင္ ေခါင္းကိုက္တာ ပ်ိဳ႕အန္တာ၊ ၀မ္းေလွ်ာတာမ်ိဳး ျဖစ္ေစလို႔ အလြန္အကၽြံ မစားပါနဲ႔ေနာ္။
Credit မူရင္းပိုင္ရွင္
Post a Comment